Wie in Amsterdam naar de woningen aan de Pracanalaan kijkt, ziet dat er een fraaie dakopbouw bij is gekomen. Voor de opdrachtgever was de realisatie ervan een uitdagend project. Het dak ging immers open en er kwam een complete verdieping bij. Uitvoerder Tim van Kouwen blikt erop terug en spreekt over een routineklus, passend bij de acht dakopbouwen die Bouwbedrijf Van Leeuwen eerder in de straat realiseerde.
Tim: “Op TV zie je programma’s waarbij bewoners na een metamorfose voor het eerst weer hun huis betreden en dan volledig verrast zijn bij hetgeen wat ze zien. Dat gebeurde bij dit project niet. Geen VT wonen dus. Doordat we de opbouw in één dag plaatsten en alles meteen waterdicht maakten, kon de familie in hun huis blijven wonen en de voortgang dagelijks ervaren. Heel prettig, want vragen konden daardoor meteen beantwoord worden. Verrassingen willen wij juist voorkomen.
Prefab bouwen
Voordat wij aan de slag gingen, had Robert van Leeuwen met de familie gesproken. Hij maakte kennis, besprak wensen, deelde zijn ervaring met dakopbouwen, bracht een offerte op maat uit en sloot de overeenkomst.
Het project sloot goed aan bij wat wij eerder in de buurt gebouwd hebben. De woningen zijn min of meer hetzelfde en wat er op het dak geplaatst wordt ook. Zowel aan de straatkant als aan de tuinzijde ligt de opbouw 1 meter en 50 centimeter van de gevellijn. Volgens de Welstandcommissie blijft het aangezicht van de woning dan passen bij het oorspronkelijke ontwerp van de wijk.
Na ondertekening overeenkomst was het als uitvoerder mijn beurt. Ik werkte de tekeningen voor de wanden uit, voerde de gewenste elektriciteitspunten in, maakte een planning en besprak het project met de timmerlieden. Om de bouwtijd op locatie zo kort mogelijk te houden en het weerrisico te minimaliseren, maken we alle wanden vooraf prefab in de werkplaats. Dat scheelt zomaar twee weken in de uitvoering.
Contact met de buren
Op de bouwlocatie zelf startten we met de plaatsing van een steiger en de verplaatsing van het grind, dat als bescherming voor de dakbedekking dient. Ook maakten we meteen contact met de directe buren. We stelden ons voor, deelden plannen, wisselden nummers uit en beloofden dat we uiterst zorgvuldig met hun dak zouden omgaan. Overlast willen we zoveel mogelijk beperken. Daarbij spraken we af om foto’s van de bouw te maken, bijvoorbeeld om hen ervan te verzekeren dat de erfscheiding, het midden van de spouwmuur, ook na realisatie de erfscheiding blijft.
Simpel bouwtje
Om eerlijk te zijn, was dit project een vrij simpel bouwtje. Dankzij de blauwdrukken liep het gewoon soepel. Op dag één sloopten we de dakbedekking en deden we voorbereidingen voor het trapgat. Op dag twee zaagden we het trapgat uit en stelden we de onderregel voor de wanden. Op dag drie lieten we de prefab-wanden en gevelbekleding door een kraan omhoog hijsen en zetten wij de opbouw in elkaar. Op dag vier ging tenslotte de dakdekker aan de slag om alles waterdicht te maken. Allemaal op routine.
Wat dit project wel bijzonder maakte, was de stalen spiltrap. Die paste niet door het trappengat, wat we van tevoren al wisten. Door middel van een speciale techniek hebben we die als een soort wokkel erin gedraaid. Ging heel goed.
Al met al heeft de bouw circa vijf weken geduurd. Nadat het ruwe timmerwerk af was, kwamen de elektriciens en loodgieters. Vervolgens deden wij het aftimmerwerk waarna de stukadoors de wanden strak opleverden. Tijdens de bouw werd er gezaagd en geboord. Om ervoor te zorgen dat het woonhuis niet onder het stof zou komen te zitten en het gezin doorleven kon, hebben we het trappengat volledig afgeplakt.
Fijne jongens
Niet alleen de bouw, maar ook de oplevering verliep soepel. Niels en Tim, de timmerlieden, hebben het goed gedaan. Ik ervaar ze als fijne jongens om mee te werken. Ze zijn open en sociaal. Dagelijkse, kleine punten regelen zij direct met de klant. Niet moeilijk doen, gewoon bouwen, dat is hun motto. Zonder verrassingen.”