Nieuwbouw vrijstaande woning

Ideeën tot in detail uitwerken en met precisie gestalte geven. Als professional in een ambachtelijk vak, waarin complexe, individuele producten op maat worden gemaakt, kent mijnheer Van Vulpen de waarde van een persoonlijk maakproces. Voor de bouw van zijn vrijstaande woning koos hij dan ook voor een vergelijkbare aanpak.

“Het moment dat me het meest is bijgebleven, is de oplevering. Uitvoerder Kees plande daarvoor keurig een afspraak in, maar om eerlijk te zijn had ik er geen behoefte aan. Voor de vorm hebben we uiteindelijk maar een rondje om het huis gelopen. Er waren nul opleveringspunten, precies zoals verwacht. Gedurende het proces ben ik namelijk bij elke fase betrokken geweest. Als bouwteam konden we tijdig anticiperen en alles naar onze hand zetten. Er was nooit gedoe. Het klopte gewoon.

Vastomlijnd
Toen ik de kavel zag liggen, begon er meteen een idee te ontstaan: een vrijstaande woning met een rieten kap, met een zodanige uitstraling dat je niet weet of het huis oud of nieuw is. Daarnaast dacht ik aan lichtgrijs stucwerk, want in het wit zou het huis een Goois karakter krijgen.

Mijn idee was dus behoorlijk vastomlijnd. De aanbesteding uiteindelijk ook. Dankzij een afspraak met de kaveleigenaar hadden wij de tijd om het ontwerp van architect Joost Knijff in te dienen als bouwaanvraag en doordat de overdracht van de kavel vertraging opliep, konden wij alles gedetailleerd gaan uitwerken.

Van de drie geselecteerde aannemers had ik bij Robert het beste gevoel. Hij had meteen een streepje voor. Kwam professioneel over en was gedegen. Over het volledig onderkelderen van de woning had hij bijvoorbeeld goede ideeën. Ook de bedrijfsgrootte sprak me aan, net als het opleidingsplan. In de branche waarin ik werk is professionele ontwikkeling namelijk van groot belang. Zo behouden we kennis, blijven we zelf nadenken en halen we er continue jonge mensen bij. Professionals dienen een toekomstperspectief te hebben. Die gedachte proefde ik bij Bouwbedrijf van Leeuwen ook.

Ik wist waar ik aan begon
De bouw heb ik als leuk ervaren. Ik wist waar ik aan begon. We hadden immers al eerder een huis laten bouwen. Daarnaast was tijdens de aanbesteding alles al bekend. Meerwerk kenden we dan ook niet. Vraag maar aan Robert. Extra werk wel, maar ja, dat was mijn eigen keuze.

De begeleiding deed ik zelf. Met de jongens kon ik het prima vinden. De sfeer was altijd prettig, er was nooit discussie. Dankzij korte lijnen en directe communicatie liep het werk ook lekker. Op vragen kregen de mannen snel antwoord, zodat ze meteen weer door konden. Tip van mij aan andere opdrachtgevers: Kies vooraf een x-aantal vaste mensen, die van het begin tot aan het einde betrokken zijn. In ons geval, Kees als uitvoerder, Tim op de bouw. Dat werkte heel goed. Volgens mij hebben ze dat zelf ook zo ervaren. Als Tim langs ons huis rijdt, steekt hij nog steeds zijn hand op.

Is dat nou werkelijk nodig?
Het huis ligt mooi en is mooi. Het ontwerp van de architect is prachtig uitgevoerd. De geheel in eiken uitgevoerde kap vind ik echt een eyecatcher. Net als de zware eiken balken van de uitbouw en veranda, die, in combinatie met de zwart gepotdekselde planken, aan het totaalplaatje bijdragen waarvoor we veel complimenten ontvangen. En de dakkapel hebben we trouwens ook in eiken laten timmeren. Daar was Tim wel even mee bezig.

De kozijnen, tja, die heb ik zelf uitgetekend, samen met mijn schoonvader, een oud-aannemer. Naar voorbeeld van oude, gestucte huizen van voor 1900. Toen ik de tekeningen destijds aan Kees en Robert liet zien, keken ze nogal fronsend. Zo zwaar en arbeidsintensief in de uitvoering, is dat werkelijk nodig? Maar ja, zo was het wel in verhouding. Op dat moment voelden ze goed aan dat wat er eenmaal in mijn hoofd zit…”