Geen hout, wel steen. Bij het ontwerp van hun vrijstaande woning in Rotterdam waren Bob en z’n vrouw eensgezind toen de gevel ter sprake kwam. De gelige bakstenen die ze tijdens hun verblijf in Engeland zo mooi en typerend vonden, zagen ze graag in het nieuwbouwhuis verwerkt. Het metselen ervan leverde een spannend moment op. Wordt het werkelijk net zo mooi als bedacht?
“Waar veel mensen in Nederland een jaren-dertig-woning nastreven, ambiëren inwoners van Denemarken vooral een nieuwbouwhuis. Vinden ze mooi, vertelde mijn vrouw, die Deens is. Toen de mogelijkheid ontstond om een kavel te kopen en zelf een huis te laten bouwen, hebben we die meteen aangegrepen. Het werd vervolgens wel een proces op afstand, daar we nog in het buitenland woonden en werkten.
Vakantieuitstraling
Onze architect, Geert Verschuren, heeft voor veel opdrachtgevers in Nederland én op Curaçao ontworpen. Dat zie je terug in ons huis. De Caribische invloeden zijn zichtbaar waardoor het een vakantieuitstraling krijgt. Ook onze internationale ervaring komt erin terug. Net zoals in Singapore en het Midden-Oosten hebben we nu een slaapkamer beneden en een open ruimte van keuken naar woonkamer. Voelt goed. Bijzonder functioneel is de ruime bijkeuken. Zo’n handige ruimte hebben ook alle Denen.
Over aannemers hoorden we genoeg spookverhalen. Tijdens de bouw komen er daarin allerlei financiële posten bij of blijkt de aannemer andere ideeën dan de architect te hebben. Met Van Leeuwen hebben we ze niet beleefd. Wat me bij Robert meteen aansprak, was zijn transparante manier van werken. De begroting was opgesplitst in onderdelen zodat we vrij eenvoudig keuzes konden maken in wat we precies zo, of anders wilden. Dat vonden we fijn. Je bouwt maar één huis in je leven en dat wil je toch bewust doen.
Een goede vriend van ons heeft bouwkennis- en ervaring. We vroegen hem als begeleider. Gedurende de week maakte hij foto’s die ik vervolgens in het weekend zat te bestuderen of het geleverde ook klopte. Het overleg in de keet heb ik maar twee keer fysiek bijgewoond. De andere keren belde ik in, maar zonder de tekeningen voor me bleek het vrij lastig om aan het gesprek deel te nemen.
Net zolang zoeken…
Waar ik te spreken over ben, is de samenwerking tussen uitvoerder Kees Bestebroer en onze architect. Geert is een vrije, creatieve jongen en had me vooraf verteld dat de omgang met aannemers doorgaans niet makkelijk is. Te snel en vaak met beperkt oog voor architectuur. Over het contact met Kees was hij echter zeer te spreken. Herhaaldelijk vertelde hij me dat het zo prettig samenwerken was. En jazeker, tijdens de bouw is er ook wel een keer iets misgegaan, of bleek een ontwerp in de praktijk lastig uitvoerbaar te zijn. Bij dat soort momenten bleven ze net zolang zoeken totdat er een oplossing was.
Wat ik Bouwbedrijf Van Leeuwen mee wil geven? Nou, dat Robert en Kees bij het maken van keuzes behoudend zijn. Niet te veel nieuw dingen willen toepassen, daar zijn ze niet zo van. Voordeel is wel dat je er een kwalitatief goed huis van krijgt. Over tien jaar zal het waarschijnlijk nog steeds volledig functioneren. En ze hebben een uitstekende timmerman, Pascal. Hij sprak vol passie over zijn vak. Dat geldt trouwens ook voor de andere jongens die hier liepen. Ze werkten hard en het viel me op dat ook zij trots op deze woning zijn.
Goed gelukt
Toen we in Engeland woonden en voor ons werk naar Londen fietsen, raakten we gecharmeerd van de karakteristieke woningen met gelige bakstenen. Die wilden we ook voor ons huis. Om een indruk te krijgen, hadden we voor de bouw uit een aantal exemplaren op een stapeltje gelegd, maar ja, het echte beeld ontstond natuurlijk pas bij het metselen. En dat was goed. Heel goed. De bakstenen ogen fraai in combinatie met het witte stucwerk op de gevel. Precies wat we voor ogen hadden.
Het meest mooie element van ons huis vind ik het terras. Zo’n fijne plek. De zon valt er mooi op, zeker in de avond. Ook daar de combinatie van steen en gevelstuc. Prachtig. Weet je, mijn vader was een echte techneut en had in z’n leven de droom om een eigen huis te bouwen. Helaas is hij er nooit aan toegekomen. Als ik nu met een wijntje op ons terras zit en van het huis en de tuin in volle bloei geniet, denk ik wel eens dat hij dit prachtig gevonden zou hebben. Het is echt goed gelukt.”