Nieuwbouw vrijstaande woning

Het bedrag van de eerste offerte deed de droom van Chantal en haar man bijna in rook opgaan. Veel te hoog, ver buiten budget. De bouw van hun designwoning leek niet meer mogelijk totdat aannemer en architect een voordeliger voorstel presenteerden, waarin het ontwerp was aangepast en het huis toch alles had wat zij wensten. Inclusief woonkeuken en badkamers.

Chantal: “Onze woonwens was anders dan een standaard Nederlands huis. Toen we de kavel kochten en over het huis fantaseerden, dachten we meteen aan een grote keuken grenzend aan de tuin op het Zuiden. Eén die de kern van de woning zou vormen, waarin we met ons gezin, familie en vrienden zouden gaan kletsen, borrelen en eten, passend bij onze Indiase en Australische achtergrond.

Kieskeurig
Ook dachten we aan een badkamer-en-suite bij onze slaapkamer, aan twee thuiskantoren, kinderslaapkamers en een logeerkamer met eigen sanitair, die mogelijk in de toekomst een appartementje voor mijn vader op leeftijd kan worden. We hadden goed in ons hoofd wat we wilden en waren ten aanzien van het aanbod best wel kieskeurig. Tegelijkertijd waren we realistisch, maar als het financieel zou lukken, wilden we toch die kant op.

Van de drie geselecteerde architecten hadden we al snel Maarten Engel gekozen. Hij is gedreven, stelt de juiste vragen en heeft prachtige huizen ontworpen. De klik was er meteen. Voor de zekerheid hielden we nog wel een catalogusbouwer achter de hand, mocht het ontwerp qua prijs niet haalbaar zou zijn.

Het eerste schetsontwerp van Maarten was mooi, maar sloot te weinig bij onze wens aan. Het tweede ontwerp, dat later volgde en waarbij Maarten opnieuw begonnen was, deed dat wel. De achtergevel was volledig van glas om de lichtinval in de keuken goed te benutten. De richtprijs was oké. We waren helemaal enthousiast. Ons eigen huis bouwen werd steeds meer realiteit.

Hij doet wat hij zegt
Dankzij Maarten kwamen we in contact met Robert van Leeuwen. Maarten had eerder met hem gebouwd en vertelde dat Robert helder, transparant en van de details is. Net als wij. En dat hij doet wat hij zegt. We gingen met hem in gesprek en hadden meteen een goed gevoel. Gelukkig maar, wij hadden nog namelijk nooit gebouwd en van mensen om mij heen hoorde ik alleen maar horrorverhalen over aannemers.

70% boven budget
Bij de eerste offerte schrokken we. Ondanks ik te spreken was over de compleetheid en transparantie, lag het totaalbedrag ervan 70% boven ons budget. Vertwijfeld vroegen we ons af of Bouwbedrijf Van Leeuwen niet erg duur was. Volgens Maarten niet. Door de oorlog in Oekraïne en logistieke problemen als nasleep van de Corona-periode waren prijzen van materialen en transport in de tussentijd sterk gestegen. Tijdens een moeilijk gesprek constateerden we dat het verschil te groot was. Als dat zou blijven, kon de stekker er wat ons betreft uit.

Maarten bleef van mening dat Robert de goede aannemer voor ons was. Samen hebben ze het plan op de schop gegooid en zijn ze gaan rekenen. Door aanpassingen te doen, zoals een kleinere hal, de garage weg en minder vierkante meters is het hen gelukt het verschil tot 10% terug te brengen. De kern van het plan bleef daarbij overeind, aanbouwen kon altijd nog. Door ons af te vragen wat we werkelijk belangrijk vonden en waar we echt in wilden investeren, kwamen we eruit. We gingen ervoor, let’s go, maar ik vond het wel heel eng!

Eerlijk verhaal
De kaveloverhandiging en de eerste schop in de grond vond ik bijzondere momenten. Na een jaar van beslissingen nemen, waarbij Maarten, Robert en uitvoerder Kees Bestebroer ons volledig ontzorgden, ging de bouw van ons droomhuis toch echt starten.

Net als bij de voorbereiding bleek Kees bij de uitvoering een goede vent te zijn. Hij is recht door zee. Als iets niet kan, of iets niets lukt, zegt hij het en komt hij met een voorstel. Deze man weet waar hij het over heeft en gaat de bouw leuk veranderen. Hij heeft ons door het project heen gesleept. Tijdens bouwvergaderingen konden we ons moeilijk voorstellen wat de consequenties van een besluit zouden zijn. Ik vroeg dan aan Kees wat hij zou doen als het zijn huis was. Dan krijg ik altijd een eerlijk verhaal.

Geen gedoe
Ook een bijzonder moment was dat we Tony en Dave ontmoetten. De timmerlieden. Zij hebben met z’n tweeën en met de onderaannemers de klus geklaard. Het viel me op dat het contact tussen alle partijen goed verliep en de planning op elkaar afgestemd was. Buren, die ook aan het bouwen waren, hadden allemaal problemen met hun aannemer en liepen te klagen. Wij niet. Als ik iets had, belde ik Kees. Geen gedoe, het ging altijd makkelijk.

En natuurlijk liep er wel eens iets mis. Dat hoort erbij. Op dat soort momenten vond ik het fijn dat er geluisterd werd. Als wij redelijk zijn, kunnen we een redelijk verhaal terugverwachten, is ons motto. Welwillendheid twee kanten op. Zo van: jullie denken altijd mee met ons mee, wij denken altijd met jullie mee. En zo is het gegaan. Wij kwamen er altijd uit. Niets dan lof voor het bouwteam.

Genieten
Ook nu we erin wonen, kan ik soms nog steeds niet geloven dat dit ons huis is. Dat geldt ook voor mijn man. We kunnen zo genieten van de glazen gevels, de trap, het dakraam, de haard, de was-schacht, de badkamers en natuurlijk de woonkeuken. Als mijn man de barbecue in de tuin aandoet, ik een salade aan het maken ben, vrienden hier aan de borrel zitten, kinderen aan het spelen zijn, kan je me knijpen. Het is allemaal nog mooier dan gedacht.”