Wat als idee in zijn hoofd ontstaat, creëert ondernemer Arjan Konincks graag tot werkelijkheid. De herontwikkeling van een leegstaande kerk tot stijlvolle healthclub bijvoorbeeld. Geen eenvoudige opgave, maar dankzij een team van betrokken en oplossingsgerichte vakmensen opende Arjan het vlaggenschip van Commit, waarin leden in een serene sfeer aan een fit en vitaal leven werken.
Arjan: “Ik kan me nog goed herinneren dat er een machine in de kerk stond te heien. Zo van: boem, boem. Lekker man. Telkens als ik tijdens de bouw binnenkwam, waren er zo’n 10 tot 12 mensen aan het werk om hetgeen dat wij verzonnen hadden daadwerkelijk te realiseren.
Voordat de kerk in beeld kwam, hadden we met de ontwikkeling van onze eigen formule een shift gemaakt. Geen basic-sportschool meer, maar wel een stijlvolle healthclub, waarin leden intensieve begeleiding van onze trainers en coaches krijgen, zodat ze werkelijk resultaat boeken. Na de ombouw van onze clubs in Oog in Al en Leidsche Rijn wilden we met ons bedrijf verder groeien, zowel in aantal leden als locaties. Het idee van een iconische club in een bijzonder gebouw ontstond toen in mijn hoofd.
Meedenkend participant
In de wijk Rivierenwijk stond een kerk al wat langer leeg. Toen ik ging kijken, zag ik een pand met veel ruimte, goede parkeermogelijkheden en een unieke uitstraling. Ik was enthousiast en namens Commit deden we een bod, maar het gebouw ging vanwege een ander bod aan onze neus voorbij. Pech, maar weet je, soms moet je in het leven een beetje geluk hebben…
Dankzij een contact van mijn dochter kwam de kerk op een later moment weer in beeld. Toen als verhuurobject van de investeerder die het pand gekocht bleek te hebben. Hij had vooral plannen met het bijbehorende parochiehuis en werd enthousiast toen wij ons idee voor de kerk met hem deelden. We kwamen er vrij snel uit. De betrokkenheid van de vastgoedinvesteerder was en is nog steeds groot. Gedurende de volledige projectduur heeft hij zich als meedenkend participant opgesteld.
Is de vloer wel sterk genoeg?
Voordat de overeenkomst rond was, ben ik met Robert van Leeuwen en architect Marc Jongepier gaan kijken of het pand voor een healthclub geschikt was. Ik stelde daarbij vragen als: Is de vloer wel sterk genoeg? Hoe kunnen we extra ruimte creëren zonder de kerk geweld aan te doen? Hoe zit het met voorschriften van de gemeente, stichting Erfgoed en de welstandscommissie? Hoe groot gaat de totale investering zijn?
Van idee naar ontwerp
Toen de meeste vragen beantwoord waren en de lichten op groen stonden, ging Marc aan de slag. Het idee in mijn hoofd werd een ontwerp op papier: een club waarin je goed kan sporten en trainen, met ruimte voor recovery, zoals een sauna en ijsbad, maar ook met faciliteiten als horeca en een coachingsruimte. Dat alles in een rustige omgeving, waarbij de lijnen van het gebouw zoveel mogelijk zichtbaar zijn. Het karakter van de kerk moest van ons behouden blijven, zodat er bij binnenkomst een wauw-effect zou ontstaan.
Dat is gelukt. Marc heeft goed geluisterd naar wij wilden. Zijn creativiteit vind ik heel fijn. Net als zijn manier van denken, uitleggen en beredeneren. Dankzij het plaatsen van entresols in de zijbeuken heeft hij extra meters gecreëerd en zijn historische details, zoals muurschilderingen en glas-in-lood-ramen, nog beter zichtbaar. Alle techniek, denk aan elektriciteit, verwarming en ventilatie, zit onder de verhoogde vloer. De uitstraling van de club blijft daardoor rustig.
Geen bling-bling
Ook interieurarchitect Diana van den Boomen begreep wat wij wilden. Dankzij haar gevoel voor kleur, materialen en samenhang maakt ze ontwerpen waarbij je meteen denkt: dat wil ik! Zij voelt aan dat we bij Commit met de voeten op de grond staan. Dat we holistisch naar de mens kijken zonder zweverig te worden. Dat ons interieur geen bling-bling nodig heeft, maar wel klasse mag uitstralen. Onze klanten komen hier om fit en vitaal te worden, in een serene en duurzame omgeving, die zij mede gecreëerd heeft. Ik vind het mooi om te zien hoe zij voormalige kerkbankjes, of elementen daarvan, als bankjes en panelen in de club heeft opgenomen.
Vertrouwen
Bouwbedrijf Van Leeuwen kwam in beeld doordat Robert een goede vriend ons is. Hij had al eerder voor ons en met Marc en Diana gewerkt. Bij zo’n project als dit, waarbij je van tevoren weet dat je tijdens de uitvoering verrassingen gaat tegenkomen, is het naar mijn idee handig als een bouwteam goed en makkelijk met elkaar samenwerkt. Ook had ik Jack Ravestein als directievoerder ingeschakeld. Hij heeft verstand van prijzen, weet hoe dingen in elkaar zitten en kan een bouwproces goed begeleiden. De keuze over bijvoorbeeld onderaannemers maakten we samen met Jack en Robert.
Zoals ik al zei, in een kerk als deze kom je verrassingen tegen. Het gaat nooit zoals je het voorziet. Tijdens het bouwproces moet je dingen oplossen. Functioneel en financieel. Kijk je daarbij alleen naar je eigen stuk, of kijk je naar het geheel? Dat is de vraag.
Hier keek men naar het geheel. Iedereen wilde er iets moois van maken. Tijdens bouwvergaderingen waren alle partijen aanwezig. We hadden het met elkaar onder controle. Ik kan het loslaten als ik het vertrouwen heb dat het wordt opgelost. Bij ingewikkelde vraagstukken was de oplossing niet altijd meteen bekend, maar zag ik wel dat erover werd nagedacht. Bij de flipover waren ze dan aan het tekenen waardoor er ideeën ontstonden. Oplossingen werden vervolgens voorgelegd, consequenties besproken en beslissingen genomen.
Eigenaarschap
Ook de jongens op de vloer, zoals Ronald en Mike, zagen meteen wat er gebeurde en dachten mee over oplossingen. Dat is gewoon top. Zij zijn immers de vakmannen. Daar zit naar mijn idee ook een stuk onderscheidend vermogen van Bouwbedrijf Van Leeuwen. Ze vinden het leuk wat ze maken. Uitdagingen lossen ze op. Om in Commit-termen te spreken: ze nemen eigenaarschap. Zo tof.
Respect voor de kerk
Nu de club geopend is, kan ik bij het altaar staan en echt van het uitzicht genieten. In een rustige sfeer zie ik onze trainers dan lessen geven en mensen persoonlijk begeleiden. De reacties die we van bezoekers en nieuwe leden ontvangen zijn heel positief. Het mooiste compliment ontving ik van de koster. Hij heeft jaren voor de Katholieke Kerk gewerkt en stond hier tijdens de opening met tranen in z’n ogen. Hij zei dat we het heel mooi gedaan hebben, met respect voor de kerk.”