Het ging hen niet zozeer om de extra ruimte. Frank en Liesbeth Deelstra zagen een dakopbouw vooral als investering die de toekomstige waarde van het huis zou vermeerderen. Toch bleek de extra ruimte al vrij snel na oplevering waardevol te zijn. Hun zoon logeert er graag, er kan relaxed worden en het verbonden terras biedt een nog fraaier uitzicht dan aanvankelijk gedacht.
Liesbeth: “We hebben de indeling bewust multifunctioneel gelaten. In de dakopbouw zit weliswaar een toilet, douche en keuken, maar er is geen tussenmuur geplaatst. Dat maakt het makkelijker om de bestemming van de ruimte te veranderen. En dankzij de geplaatste lift, die beneden met boven verbindt, heeft de etage zelfs een eigen opgang. Ideaal, als we de ruimte bij een noodsituatie aan één van de moeders willen bieden, of als we het zakelijk gaan benutten en cliënten hier willen ontvangen.
Goede naam
De kennismaking met Robert kan ik me goed herinneren. In tegenstelling tot wat ik van andere aannemers weet, van alles een probleem maken, zag hij vooral mogelijkheden. Tijdens de rondgang door het huis dacht hij al met ons mee. Daardoor hadden we meteen een goed gevoel bij hem. Sowieso had hij hier al een goede naam. De buren van twee huizen verderop hebben ook door hem een dakopbouw laten plaatsen en zijn nog steeds tevreden. Ook de andere opdrachtgevers in de wijk zijn over Robert te spreken. Overigens was het niet eens zo eenvoudig om hem online te vinden. Er blijken meerdere Van Leeuwens te zijn die een bouwbedrijf hebben.
Drukte van jewelste
Ondanks dat het project veelomvattend was, voor de fundering van de lift moest er in het huis zelfs geheid worden, vond ik het niet spannend. Helemaal niet zelfs. Ik zie sowieso geen spoken en had het idee dat we met een betrouwbare partij in zee waren gegaan. Dat bleek ook wel tijdens het zagen in de constructieplaten. Het bouwbedrijf heeft dat keurig begeleid.
Tijdens de bouw stonden timmerman Niels en leerling Tim al vroeg voor de deur en kregen ze van Frank een bak Nespresso-koffie. Dat werd gewaardeerd. Daarna werd het een lekkere drukte van jewelste.
Grappig om te ervaren dat de betrokken onderaannemers, zoals elektricien, loodgieter, lasser, heier en glaszetter, uit hetzelfde dorp kwamen. Ze waren bescheiden, kenden elkaar erg goed en stemden dingen met elkaar af. Ook vond ik het grappig, in de zin van mooi, dat de houten spanten in de werkplaats in eigen beheer gemaakt werden. Speciaal voor ons huis. Heel persoonlijk.
Ondanks dat we een half jaar in het stof zaten, hebben we geen moment overwogen om het huis uit te gaan. Daar ben ik te veel binnenhuisarchitect voor. Ik voelde me heel betrokken en wilde graag weten hoe ze dingen gingen oplossen. Tijdens de bouwvergaderingen hadden we met uitvoerder Tim persoonlijk overleg. Ook tussendoor kon ik hem appen, waarna hij altijd netjes reageerde. Tijdens de plaatsing van lichtpunten bijvoorbeeld bleek ik een ander idee in mijn hoofd te hebben dan dat de tekening aangaf. Er kon toen snel geschakeld worden.
Nooit meer weg
Onze dakopbouw past bij de acht die al eerder in onze wijk geplaatst zijn. Voordeel was dat er tekeningen en berekeningen beschikbaar waren en dat we bij anderen konden kijken of wij het ontwerp ook zo wilden, of juist anders. Wij kozen voor een schuifpui over de gehele breedte van de woning en een terras. Daar zijn we heel blij mee. Het uitzicht boven is namelijk zo bijzonder. Fraaier dan gedacht. We genieten langer van de avondzon en van het vogelbroedgebied tussen het watertje en de ringvaart. Echt prachtig. Dit is een uniek stuk Amsterdam. Wij gaan hier nooit meer weg.”