Nieuwbouw markante woning

Zonder het door te hebben, werd Justin Braam tijdens de bouw in de gaten gehouden. Niet door een opzichter van de gemeente of nieuwsgierige buurman, maar wel door een dame op leeftijd, wonend in een appartement aan de overkant van het water. Pas na de oplevering sprak ze hem aan, in de lokale supermarkt, om haar mening over de markante nieuwbouwwoning te geven.

Justin: “De kavel waarop we ons huis hebben laten bouwen, hadden we al wat langer op het oog. Het ligt goed op een hoek, biedt vrij uitzicht, maakt contact met het water en ligt in de buurt van onze vorige woning. Dat laatste is vooral prettig voor onze kinderen die hier in de wijk op school zitten en hun vrienden hebben. Echt een mooie plek dus, maar wel één waarvan de gemeente specifieke eisen aan het woningontwerp stelde, die niet volledig met onze wensen overeenkwamen. Zo werd er bijvoorbeeld een bakstenen gevel voorgeschreven, terwijl wij aan stucwerk dachten.

Spannend
Toch zijn we de uitdaging aangegaan. Mijn vrouw en ik werken allebei in de vastgoedsector en wilden al langer een huis voor onszelf bouwen. Als we het nu niet doen, de kinderen wonen nog thuis, doen we het nooit meer, bedachten we ons. De benodigde architect hadden we snel gevonden. Joost Knijff van Architectenbureau van den Hoeven heeft meerdere woningen in onze wijk ontworpen die wij mooi vinden, zowel van steen als gestuct, en bleek een goede relatie met de gemeente te onderhouden. Dat wekte vertrouwen.

Toch werd de toetsing door de gemeente een spannend moment. De kavel mochten we namelijk pas kopen nadat het nieuwbouwplan was goedgekeurd. Ondanks het juiste volume en het opvallende ontwerp ontstond er vanwege het stucwerk discussie over het plan, maar dankzij de tip van een ambtenaar, kies voor Bauhaus-stijl, wist Joost een huis te tekenen dat zowel aan de richtlijnen voldeed als aan onze wens van een strakke woning die van buiten weliswaar ruim oogt, maar van binnen knus aanvoelt, en, heel belangrijk, een gestucte gevel heeft.

Voordelig en fraaier
Ons contact met de aannemer was meteen goed. Robert van Leeuwen had op verzoek van Joost een prijsindicatie gemaakt die behoorlijk uitgebreid was. Ondanks dat die op aannames gebaseerd was, kregen we een goed beeld van wat de woning mogelijk zou gaan kosten. Het gedetailleerde en het uitsplitsen naar onderdelen zagen we trouwens ook later in de offerte terug. Heel fijn. Daardoor konden we makkelijker keuzes maken.

Daar het indicatiebedrag boven ons budget lag, hebben we binnen het ontwerp aanpassingen door laten voeren die én bezuinigingen opleverden én, heel bijzonder, als gevolg van minder kubieke meters en minder speciale dingen de woning nog mooier maakten. Kortom, een voordeliger en fraaier droomhuis, binnen het bereik van onze mogelijkheden. Wat wil je nog meer?

Netjes en secuur
Wat me van de bouw zelf het meest is bijgebleven, is het vakmanschap. Ik kwam bijna elke dag kijken en het viel me telkens weer op hoe netjes en secuur de timmerlieden Pascal, Koen en Dave werkten. Naar mijn idee wordt het nog wel eens ondergewaardeerd wat je allemaal moet kunnen om het zo neer te zetten. Indrukwekkend waren trouwens de grote betonplaten die door de hijskraan werden neergelegd. Toen dacht ik wel: jee, wat gebeurt hier allemaal.

Ik ben ook positief over het meedenken van uitvoerder Kees, ons aanspreekpunt. Als iets in de praktijk niet bleek te kunnen, deed hij suggesties voor wat er op voordelige wijze wel mogelijk was. We hadden daardoor altijd het gevoel dat we zelf konden bijsturen.

Daarnaast werd er met het overleg in de keet gewacht totdat ik aangeschoven was. Als er naar ons idee extra dingen of aanpassingen nodig waren, kon ik dat benoemen. Echter, van mijn vrouw mocht ik op een gegeven moment niet meer met Fred van elektricien Priotec door het huis lopen, want anders zou er telkens weer meerwerk bijkomen. Maar goed, dankzij de flexibele opstelling van het bouwteam heeft de woning nu wel alle stopcontacten en datapunten op de juiste plek!

Een 10
Wat ik ook graag wil benoemen: Het huis is duurzaam gebouwd. Voor de energievoorziening hebben we een bodemwarmtepomp laten plaatsen, een gesloten ventilatiesysteem dat warmte terugwint en zonnepanelen op het dak. Het glas in de kozijnen is driedubbel dik en de gevels en daken zijn super geïsoleerd. Complimenten ook voor de mannen van loodgieters- en installatiebedrijf Celsius. Zijn gingen bij ons voor een 10 en realiseerden die ook.

Als gevolg van het slechte weer werd het bouwproces nog wel even spannend. Daar het huis nog te vochtig was, kon men nog niet met het stucwerk beginnen. We zouden daardoor in de knoei komen met de geplande opleverdatum en de overdracht van onze vorige woning. Kees heeft er echter alles gedaan om het voor elkaar te krijgen. Met succes. Op een dag gingen er maar liefst zes stucadoors tegelijkertijd aan de slag en werd er ontzettend hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen. Het werd helemaal geregeld, door iedereen.

Leukste reactie
Nu het huis helemaal af is, hebben we regelmatig een wauw-gevoel. Mooi dat we het zo konden neerzetten. De woning staat best wel te shinen. Ook onze familie en vrienden reageren positief, vinden het huis echt gaaf. Maar de leukste reactie kreeg ik toch wel in de supermarkt van een oudere dame die me tijdens de bouw vanuit haar appartement aan de overkant van het water had gevolgd: Echt een geweldige woning mijnheer. Markant object, heel mooi wat er staat!”