Renovatie stadswoning met aanbouw

Al drie minuten na binnenkomst werd hun dochter spuugmisselijk. Het huis aan de Utrechtse Abstederdijk, dat Agaath Garschagen en Johan Hoekstra net hadden gekocht, was in slechte staat en zwaar vervuild. De woning stonk naar veertig jaar rook, de beerput liep over en zowel het souterrain als de stadstuin vormden een vuilnisbelt met puinzooi. Wat dochter op dat moment niet lukte, lukte haar ouders wel: erdoorheen kijken. Dit kon wel eens een paradijs worden …

Agaath: “Het was echt vreselijk. In de slaapkamer kwam het water met bakken naar beneden, op geen enkel kozijn zat nog een spatje verf, de houten balken waren door optrekkend vocht bijna allemaal doorgerot en buiten was alles door braamstruiken overwoekerd. Volledig verwaarloosd. Logisch dat ze ons vroeg wat we hier toch mee moesten.

Wij waren daarentegen meteen verliefd. De locatie is namelijk fantastisch. Er is veel groen in de wijk, de stad is dichtbij en het Wilhelminapark ligt om de hoek. Hoewel de toestand dramatisch was, zagen wij de potentie van het huis. Hoe het na renovatie in werkelijkheid zou gaan worden, zeg maar de visualisatie van het ontwerp, vond ik wel moeilijk om te zien. Gelukkig werd ik daarbij geholpen.

Eerbetoon

De renovatie, voorbereiding plus uitvoering, heeft al met al twee jaar in beslaggenomen. We wisten dat het een groot project zou worden. Alles moest op de schop. Naar ons idee moest het huis flink verbeterd worden. Niet alleen modieus, maar ook fundamenteel. We wilden dat het stevig op z’n poten zou komen te staan. Zelf steviger dan toen het rond 1900 gebouwd werd. Dat verdient dit huis. Zie het als ons eerbetoon aan de woning.

De opgave was ingewikkelder dan de foto’s laten zien. In de verplaatsing van balken, vloeren en trappen heeft zo veel werk gezeten. Dat doe je niet zomaar, dat is ingrijpend. Voordat Erwin de Maar, onze architect, zijn eerste schets maakte, hebben we met hem drie keer door de woning en tuin gelopen om de sfeer te proeven, te ontdekken welke mogelijkheden er waren en om te voelen of die bij onze liefde voor het huis pasten.

Mooie oplossingen

Er zijn veel mooie oplossingen bedacht. De uitbouw met een glazen pui bijvoorbeeld, die voor veel lichtinval zorgt. De trappen met gewelfde leuningen. Allemaal heel technisch, maar het meest ingenieuze was waarschijnlijk wel de verhoging van de vloer van gang, keuken en woonkamer met zo’n 40 centimeter. Daardoor zou het voor ons mogelijk worden om in het onderliggende souterrain rechtop te staan, de hoogte daarvan was maar 160 centimeter, en zou de leefruimte erboven een logischer breedte-hoogte verhouding krijgen, waardoor het huis fraaier werd. Prachtig bedacht allemaal, maar we moesten wel een aannemer zien te vinden die dat kon en zin in ons project had.

Opheldering

Robert werd aangeraden door oud-buurtgenoten die hun woning door Bouwbedrijf Van leeuwen compleet hadden laten renoveren. Zij waren zeer te spreken over hem, de beste reclame natuurlijk, en ik snap wel waarom. Hij kan helder formuleren en technische uitdagingen in gewone mensentaal beschrijven. Daarnaast was zijn offerte heel transparant. Alle elementen van de renovatie waren separaat benoemd. Ook deed hij vergelijkend warenonderzoek, bood voordelige alternatieven. Hij dacht echt met ons mee.

En… hij bleef geduldig, vooral als er meer uitleg gewenst was. Ik vind het moeilijk om me een voorstelling te maken van een bouwtekening, die te visualiseren in 3D. Iets dat bij de besprekingen over het souterrain en de aanbouw voor mij belangrijk was. Telkens als ik tijdens bouwvergaderingen de heren om opheldering vroeg, legde Robert het nog een keer uit. Of hij tekende het. Dat hielp, daardoor viel het kwartje. Wat dat betreft weet hij met leken om te gaan. Hij snapt dat ze een bouwproces lastig vinden. En laat ik eerlijk zijn, hij heeft ook een keer gezegd: ‘Agaath laat nu maar even zitten. Dat lossen wij op. Vertrouw me maar.’ En op dat moment was dat ook oké. We vertrouwden hem volledig.

Top-setje

Tijdens de bouw vormden timmerlieden Ronald en Mike een heerlijke twee-eenheid. Hardwerkend, rustig, opgewekt en betrouwbaar. Heel fijn. Kom niet aan hen. Dat is echt een topsetje. Het gebogen muurtje in de badkamer is trouwens van hun hand. Heel knap gemaakt.

Ook over de onderaannemers zijn wij tevreden: schilder, tegelzetter, vloerenlegger, elektricien Priotec, allemaal heel profi. Robert heeft goede contacten. Bij de keuze van bijvoorbeeld badkamer, deuren en armaturen belde hij tijdig om leveranciers door te geven die wij konden bezoeken. Scheelt veel uitzoekwerk. En als iets niet leverbaar was of een levering te lang zou duren, werd er goed gecommuniceerd en met ons overlegd. Wij vinden dat belangrijk. Neem de klant mee in het proces. Bied keuzemogelijkheden.

Paradijs

Bijzonder bouwmoment was het leggen van de nieuwe vloer op de begane grond. Toen konden we ervaren dat we in het onderliggende souterrain echt lopen konden. Ook het plaatsen van de glazen pui en het zetten van de binnenmuren vond ik bijzonder. Het werd steeds meer driedimensionaal. Wat we bedacht hadden, konden we eindelijk zien en beleven. Mijn man Johan genoot vooral toen de laatste bouwcontainer opgehaald werd. De tijd van bouwput was daarmee voorbij en de gerenoveerde gevel liet zich volledig zien.

Het huis voelt als een paradijs. Vanuit mijn luie stoel geniet ik van het uitzicht op de tuin en zie ik steeds meer vogels bij de bomen verschijnen. Als we de hond uitlaten, zien we de voorkant van het huis en realiseren we ons hoe mooi we hier wonen. Buurtgenoten zijn onder de indruk. Het is zo’n ongelofelijk verschil. Ze vinden het aanzien van de buurt er enorm op vooruitgegaan. En onze dochter? Ja, die komt graag. Ze kan er nu ook volop van genieten.”