Dakopbouw zeven woningen

Het idee ontstond tijdens de buurtpicknick in een hofje in Utrecht. Bewoners vroegen zich daar gezamenlijk af hoe ze het platte dak aan de voorkant van hun woning beter benutten konden. Jaren later kijken ze vanaf hetzelfde grasveld weer naar boven. Dankzij de dakopbouw is het volume en aanzicht van hun woningen behoorlijk veranderd. Groter en fraaier. Van huis naar pand.

Aan het woord is Reinder Schonewille. Namens de zeven opdrachtgevers was hij tijdens het project centraal aanspreekpunt voor Bouwbedrijf Van Leeuwen.

“Voordat de bouw startte, waren we er al een jaar of vijf mee bezig. Wat te doen met het platte dak? Hoe kunnen we die bij de woning betrekken? De meeste van ons vormen namelijk gezinnen met drie kinderen. Ze vinden hun huizen erg leuk, maar zien ook wel in dat de slaapkamers boven niet zo groot zijn. Het creëren van een extra kamer, met mogelijk een tweede badkamer, zou de gedachte om op termijn te verhuizen meteen wegnemen.

Voorbeeld voor de wijk
Onze eerste poging bij de gemeente mislukte. In dat plan zou de gevel op de tweede verdieping, die ten opzichte van de begane grondgevel vier meter teruggeplaatst lag, volledig naar voren komen waardoor het aanzicht te veel zou veranderen. Jammer en lange tijd berustten we ons daarin totdat twee buurmannen op een dag het idee toch weer oppikten en ontwerper Hans Storm inschakelden.

Die zet bleek goed uit te pakken. Hans ontwierp een dakopbouw die wél goedgekeurd werd en vernuftig in elkaar zat. Elke geïnteresseerde bewoner kreeg tijdens de presentatie een basisontwerp voorgelegd met daarbij opties om de extra ruimte zo persoonlijk mogelijk in te vullen. Dat gaf vrijheid. Daarbij hield het plan er ook rekening mee dat een aantal bewoners in de straat wellicht niet mee zou doen, waardoor een dakopbouw op het naastgelegen huis altijd goed zou aansluiten en de oorspronkelijk vorm van de woningen behouden zou blijven.

Een bouwmoment dat me zeker zal bijblijven, is dat van de hijskraan. Die stond hier in de straat de dakpanelen en kozijnen naar boven te hijsen. Dat vond ik zo gaaf. Echt kicken. En het leuke was dat buurtgenoten na het zien van de eerste contouren op me afkwamen en vroegen of ze ook zoiets konden doen. Er werd zo enthousiast gereageerd. Het project is gewoon een voorbeeld voor de wijk.

Betrokken bouwers
Bouwbedrijf van Leeuwen kwam in beeld dankzij een tip van één van de bewoners die elektricien Priotec kent, waarmee nauw samenwerkt wordt. Ze had gehoord dat wat Robert van Leeuwen in de offerte zet, het bedrijf ook daadwerkelijk nakomt. Mond-tot-reclame dus. Daarnaast zagen we dat het bedrijf lid van Bouwgarant is, wat bij de aannemerskeuze voor ons een belangrijk criterium was. Net als beschikbaarheid, we wilden allemaal heel graag starten, en het offreren van een passende prijs natuurlijk.

De voorbereiding verliep soepel. Robert is twee-drie keer op bezoek geweest, heeft het plan met ons doorgenomen en is het dak opgegaan om de staat ervan te beoordelen. Na het uitbrengen van de offerte hielden we met de groep bewoners een online-overleg in Zoom, waarbij hij aanwezig was om technische vragen te beantwoorden. Dat werkte goed en droeg bij aan vertrouwen. Net als de mogelijkheid om op eenvoudige wijze keuzes in meer- en minderwerk te maken. Elke bewoner had immers specifieke wensen die hij of zij in de prijsopgave terug wilde zien.

De bouw zelf is op zich prima verlopen. De timmerlieden, Dave en Toni, zijn gezellige gasten en hadden echt oog voor individuele wensen. Ik wilde bijvoorbeeld een badkamer, een ander ruimte boven de trap. Die verscheidenheid maakt het bouwen niet makkelijker, maar er was wel ruimte voor. Net als uitvoerder Kees waren ze niet gek te krijgen. Altijd respectvol. Als je iets wilde, losten ze het op. En anders deed Robert het wel. Ze toonden hun verantwoording. Zijn gewoon betrokken bouwers.

Tip
Waar ik me, net als andere bewoners, wel over verwonderd heb, is het hap-snap-overleg. Doordat ik tijdens de koffiepauze veel met de jongens kletste, had ik een aardig beeld van de planning, maar dat bijvoorbeeld drie huizen verderop de elektricien al was begonnen, hoorde ik later pas. Of dat een stukadoor in één van de woningen klaarstond om te beginnen, maar geen idee had van welke wand hij wel niet aanpakken, terwijl dat nog een dag van tevoren, met een ander weliswaar, overlegd was. En ja, het werd steeds weer geregeld en het kwam telkens uiteindelijk goed, maar het was waarschijnlijk soepeler gelopen als er in elke woning logboekje had gelegen, waarin geplande activiteiten bijgehouden en afgevinkt werden. Dat ik zou Van Leeuwen wel mee willen geven. Zie het als mijn tip.

Fantastisch!
De dakopbouw zie ik als een onwijs goede investering. Bij een paar bewoners heb ik binnen gespiekt en gezien dat er ook bij hen een ruime kamer met veel lichtinval is gecreëerd. Daarnaast is het aanzicht strak. Dankzij de houten balken, donkere kozijnen en grijze gevelbekleding hebben onze woningen meer allure gekregen. Als ik met de auto wegrij, kijk ik altijd even naar boven. Dan denk ik hetzelfde als wat voorbijgangers na de oplevering spontaan riepen: Fantastisch! Fantastisch!”