Nieuwbouw brandweerkazerne in natuurgebied

Voor postcommandant Kees van Barneveld was het slaan van de eerste paal een memorabel moment. Terwijl de heimachine zijn werk deed, realiseerde hij zich dat het doel eindelijk bereikt was: samenvoeging van twee brandweerkorpsen uit twee naast elkaar gelegen gemeenten. Met een nieuwe kazerne als huisvesting, die precies tussen de dorpskernen van Westbroek en Tienhoven ligt.

Kees: “Het samenbrengen van twee ploegen tot één korps en een nieuwe kazerne bouwen was een project dat acht jaar duurde en stapsgewijs verliep. Ik heb eerst met iedereen gepraat om te horen hoe de brandweerlieden erin stonden. Daarna gingen we met elkaar oefenen om te zien of het samen zou kunnen werken. Ondanks het wij-zij-cultuurtje bleek dat goed te gaan. De volgende stap, het zoeken naar nieuwbouwgrond, kon daarmee gezet worden.

Rood voor rood
De brandweerpost van Westbroek lag in het dorpscentrum, net als de post van Tienhoven. Er zat acht kilometer tussen. Om het project te laten slagen, wilde ik een oplossing waarbij de nieuwe kazerne in het midden zou komen te staan, precies tussen de dorpen in. Dankzij ons contact met een veehouder die met zijn bedrijf stopte en zijn landbouwgrond wilde verkopen, is dat gelukt. De aanwezige stal op het perceel, een bouwblok, kon een kazerne worden. Rood voor rood dus.

De nieuwe kazerne is overigens niet van bovenaf door de VRU (Veiligheidsregio Utrecht) opgelegd, maar van onderaf, door onze mensen zelf aangedragen. Doordat de voormalige kazernes oud en klein waren, voldeden ze niet aan ARBO-eisen en moesten brandweerlieden zich bijvoorbeeld naast de auto omkleden. Verre van wenselijk. In samenwerking met de VRU heb ik de kazernes daarom volledig laten afkeuren.

Strijd
Tijdens het ontwerpproces hebben we als projectgroep best wel gestreden. Niet met de VRU, die legt als gebruiker een helder programma van eisen neer, maar wel met de gemeenten De Bilt en Stichtse Vecht, die samen eigenaar van de kazerne werden. Wij wisten goed wat we wilden, wat we handig en mooi vonden, maar dat vonden de gemeenten lang niet altijd in het budget passen. Daardoor voerden we strijd om spullen, muren, plintjes, details, om alles eigenlijk. Uiteindelijk zijn we er met elkaar uit gekomen, met als resultaat een strak en helder bestek.

De bouw zelf vond ik daarom niet zo spannend. Aan het bestek mocht immers niets meer veranderen. Er was geen ruimte voor extra werk. Ook voor Van Leeuwen was dat duidelijk, waarschijnlijk omdat het bedrijf vaker kazernes bouwt. Bij de opening heb ik Robert in mijn speech bedankt. Hij is een top-vent om mee samen te werken. Als er iets was, reageerde hij meteen, net als de uitvoerder. Niets dan lof. Ik kan hem bij iedereen aanbevelen. Als ik nog een keer zou bouwen, dan met hem.

Indrukwekkend
Voor mij was het project eigenlijk al gelukt toen de eerste paal de grond in ging. Het bestek was in kannen en kruiken en de aannemer begon. Na acht jaar ging het dan toch echt gebeuren. Het met zwaar transport vervoeren van de gigantische betonplaat, met daarin het logo van de brandweer en de tekst Brandweer Westbroek Tienhoven, en het hijsen ervan bij de bouwplaats vond ik heel indrukwekkend. Niet alleen omdat die plaat zo groot was, maar ook omdat de naam van het nieuwe korps zichtbaar werd.

Tijdens de open dag kwamen er zo’n achthonderd tot duizend mensen kijken. Uit de reacties bleek dat ze het ontwerp van architect Paul van Eijk schitterend vonden. De kazerne lijkt namelijk op een kapschuur en past daardoor bij het voormalige boerenbedrijf en bij het omringende natuurgebied. Mede dankzij de zonnepanelen en warmtepompen is de kazerne volledig CO2-neutreaal.

Van geel en oranje naar grijs
We zijn er trots op dat we niet de standaard gele en oranje brandweerstoelen hebben in combinatie met witte tafels en muren. Wij wilden donkere stoelen en tafels met twee kleuren grijs op de vloer en wand. Stijlvol dus. En ook dat is gelukt. Wij hebben nu een kazerne waar collega’s uit de regio naar komen kijken. Mogelijk wordt dit zelfs een pilot-post en wordt de interieurstijl straks ook in andere kazernes toegepast.

Dankzij de ligging hebben we een schitterend uitzicht over het natuurgebied. Echt uniek. Leuk om te zien dat we veel aanvragen krijgen voor het gebruik van onze vergaderzaal. Ik ben er trots op dat we het doel met elkaar hebben bereikt. Van twee posten in twee dorpskernen in twee gemeenten, naar één kazerne in het natuurgebied. Echt uniek.”