Renovatie karakteristieke woning

Tijdens de sloop van het dak van de woning beleefde familie te Winkel een emotioneel moment. Opgewekt door de vorige bewoonster, die bijna 70 jaar in het huis had gewoond en op vier buitenmuren na alles tegen de vlakte zag gaan. Zij moesten haar één ding beloven: maak het mooier dan het ooit geweest is. En dat deden ze, op duurzame wijze, met behoud van klassieke details.

“Het huis dat we kochten had een joekel van een energierekening. Toen we vielen voor de ligging, het straatbeeld en de markante woning wisten we ook dat het pand totaal niet geïsoleerd was. Dat punt diende meteen aangepakt te worden. En goed ook. Energiezuinig maken stond dan ook hoog op onze wensenlijst.

Daar er ook nog eens houtworm was het dak aan alle kanten lekte, bleek een grondige renovatie al snel de beste optie. Architectenbureau BNLA kreeg van ons de opdracht om het hoofdhuis in ere te herstellen, met dezelfde karakteristieke vorm in wit stucwerk als die van de 10 naastgelegen woningen in de straat. Voor de uitbouw aan de achterzijde koos de architect voor een contrasterend, modern uiterlijk in zwart hout. Echt mooi. Ondanks de verschillende vormen, oogt het huis als één geheel.

Controle
Het proces vonden we best spannend. Het laten ontwerpen, renoveren en inrichten van een huis hadden we nog nooit gedaan. Zeker niet zo groots. We vonden het echt een uitdaging om met al onze woonwensen binnen budget blijven.

Tijdens de bouw hadden wij gelukkig het gevoel controle te hebben. Dat we konden sturen. Datgeen wat we hadden afgesproken, waar wij ons aan hadden gecommitteerd, werd door het team nagekomen. Benodigde wijzigingen die tijdens de uitvoering nodig bleken, werden getoetst op haalbaarheid qua budget en tijd. Iets extra’s werd van tevoren begroot. Zo wisten wij altijd waar we aan toe waren. Uiteindelijk werd het toch iets duurder dan gedacht, maar daar waren we zelf bij.

Regelrechte aanbeveling
Robert van Leeuwen was een regelrechte aanbeveling van een buurman. Eén van de woningen verderop is ook door hem gerenoveerd en verbouwd, net als andere markante woningen in Muiderberg. Het persoonlijke, waar de buren zo te spreken over waren, ervoeren we meteen bij de eerste ontmoeting. Vanaf het begin hadden we goed contact met Robert en dat is zo gebleven.

Zijn offerte was zeer gedetailleerd. Aan alles was gedacht. Dat gaf vertrouwen. Wat ons ook aansprak, was de charme van een familiebedrijf, met vaklieden die er tientallen jaren werken. Ronald was bij ons de uitvoerder. Hij is een echte aanpakker en heeft aan een half woord genoeg om te begrijpen wat je bedoelt. De dagelijkse gang van zaken bespraken we met hem. Voor zaken die meer impact zouden kunnen hebben, haalden we Robert erbij en dat werkte prima.

Bijzonder hoe je tijdens de bouw oppervlakten verkeerd in kan schatten. Voordat de vloer gestort werd, oogde het allemaal maar klein. We vroegen ons echt af hoe het er allemaal in zou gaan passen. Het huis werd vervolgens ‘groter’ met de verschijnen van de muren en groeide verder dankzij het plaatsen van de tussenwanden. Het strakke stucwerk deed er vervolgens nog een schepje bovenop.

Je moet het wel samen doen
De opgeleverde woning is zuinig in het gebruik. Dankzij de zonnepanelen en de warmtepomp benutten we de energie van de zon en uit de bodem. Voor de elektriciteit hoeven we nog maar een beetje bij te betalen. Tijdens de bouw kwamen we vaak langs en controleerden we of alle oplossingen écht duurzaam uitgevoerd waren. Wordt dit een koudebrug? Klopt de dikte van de leiding? Zijn de isolatiewaarden oké. Tja, Robert zal mij wel ontzettend kritisch gevonden hebben.

In totaal zijn we er zo’n anderhalf jaar mee bezig geweest. We hebben meer gedaan dan nodig was, maar hebben nu wel een huis dat de rest van ons leven mee kan. De samenwerking met Bouwbedrijf Van Leeuwen is continu goed geweest. Bij zaken die anders liepen dan vooraf gedacht, deed Robert af en toe water bij de wijn, en wij op onze beurt ook. Principe van geven en nemen. Je moet het wel samen doen.”

Share on facebook
Share on linkedin