De rol van uitvoerder vraagt om uitstekende communicatievaardigheden. Dat weet Kees Bestebroer maar al te goed. Tijdens de renovatie van het sluishuis in Muiden had hij te maken met een kritische opdrachtgever, een architect die tijdens de bouw met nieuwe ontwerpen kwam en een buurman die liever tegen- dan meewerkte. Continue in gesprek blijven, was wat hij deed.
“In de gevel zit een plaquette die de historie beschrijft. Het sluishuis is een monument en staat op de meest markante plek van Muiden. Voordat mevrouw het kocht, vergaderden de hoge heren van het Waterschap er en was het nog niet bewoonbaar. Wij hebben het huis volledig gestript, van binnen opnieuw gebouwd en een aanbouw geplaatst. Bijzonder was dat de gevelklok aan de sluiszijde moest blijven lopen. Die geeft de tijd aan. Veel mensen rekenen daar schijnbaar op.
Constante onzekerheid
Het transformeren van een bouwvallig, scheefstand pand in een luxe, moderne woning is sowieso een behoorlijke opgave. Wat dit project extra uitdagend maakte, was de constante onzekerheid over hoe we dingen zouden gaan maken. Voor de bouwaanvraag hadden Rik Sybesma en Peter Rozendal van Buro PRS weliswaar een groot pakket aan tekeningen gemaakt, voor ieder detail een ontwerp, maar tijdens de renovatie bleek soms dat het toch beter was om daar vanaf te wijken. Op zulke momenten moesten we schakelen en terug naar de tekentafel.
Interactief bouwen
Mevrouw had haar verbouwing volledig in controle. Ze had altijd een beeld voor ogen, kon dat goed uiten en stond open voor suggesties. Gelukkig werkten we in bouwteamverband, waarbij er gekozen was voor een vaste ploeg mensen, bestaande uit aannemer en onderaannemers. Op deze wijze konden we telkens maken wat mevrouw bedacht én de architect vervolgens uitwerkte. Noem het maar een vorm van interactief bouwen.
Het is belangrijk om écht contact te hebben met de opdrachtgever. Ik liep met mevrouw rondjes om de bouw, heb veel details met haar bekeken en nodigde haar uit voor overleg met betrokken partijen. Ook de architect stelde zich zo op. Hij bleef bij elke situatie fatsoenlijk en geduldig, daar houden mensen van.
Perfect vakwerk
Als je van klassiek houdt, ga je dit huis zeker fraai vinden. Het klopt gewoon. Er zit ontzettend veel timmerwerk in, kijk maar eens naar de lijsten, profielen en paneeldeuren. Of wat te denken van het dak, met al het koper en zink, echt gigantisch veel werk. De aanbouw, ontworpen door PRS, vind ik mooi en geslaagd. Past perfect bij het oude huis. Daarbij ervaar je dat klassiek en modern prima samengaan. De schuine lijn van het overstek contrasteert bijvoorbeeld tegen de randprofilering, de stalen kozijnen steken af tegen de lambrisering van het natuursteen op het terras.
Wat ik het meest bijzonder vind, zijn de trappen. Die zijn allemaal rond en gebogen, perfect vakwerk, geleverd door de firma Geleijnse. Omdat ik het ooit zelf gedaan heb en geleerd heb van de oprichter van Bouwbedrijf van Leeuwen, Theo, is het maken van een trap iets dat aan mijn hart ligt. Die passie wilde ik graag met de opdrachtgever delen. Terwijl de trappen in haar woning geproduceerd werden, ben ik samen met haar naar de werkplaats van Geleijnse gereden. Vond ze hartstikke leuk.”